Blog F1

Lewis Hamilton on voittanut BBC:n Vuoden urheilija -palkinnon

BBC eli Britannian yleisradio on arvostettu mediataho ja sen myöntämä Vuoden urheilija -palkinto koko Euroopan mittapuulla arvokas nimitys. Vuosi 2020 oli myös urheilun puolesta poikkeuksellinen ja muun muassa Japanin olympiakisojen siirto teki valinnasta varmastikin hieman helpomman. Vuoden outoudesta huolimatta tämän vuoden voittaja, Lewis Hamilton, on kiistatta voittonsa ansainnut. Hamiltonin voitto ei ollut itsestään selvä sillä mukana palkintoa tavoittelemassa oli joukko kovan luokan urheiluammattilaisia. Hamiltonin taakse jäivät toiseksi sijoittunut Liverpoolin kapteeni Jordan Henderson sekä kolmanneksi kirinyt 24-vuotias jockey Hollie Doyle. Voittaja valitaan aina yleisöäänestyksellä.

BBC:n gaala on aina yksi urheiluvuoden kohokohdista Isossa Britanniassa samalla tavalla kuin suomen tammikuussa järjestettävä Vuoden urheilija -gaala on. Tänä vuonna gaala järjestettiin kuitenkin poikkeusjärjestelyin ja yleisö pystyi ottamaan osaa videon välityksellä, miten myös palkinnot jaettiin.

Voittajaa pystyi äänestämään asiantuntijoiden laatiman listan perusteella, joka koostui kuudesta eri alan urheilijasta. Yleisön tehtävä ei ollut helppo ja yksi vedonlyöjien ennakkosuosikeista oli nyrkkeilijä Tyson Fury, joka halusi olla pois listalta. Voiton vei kuitenkin toinen ennakkosuosikki Lewis Hamilton, joka on noussut legendan maineeseen F1 maailmassa.

 

 Hamiltonin meriitit

35-vuotiaan Hamiltonin saavutukset on lähes ennennäkemättömät ja joita vastaa ainoastaan toisen F1 legendan, Michael Schumacherin, saavutukset. Hamilton on saksalaisen Schumacherin lisäksi ainut F1 kuski, joka on voittanut seitsemän maailmanmestaruutta, voittaen seitsemännen mestaruuden vuonna, jota rajoitti voimakkaasti covid19-viruksen mukanaan tuomat rajoitukset. Mestaruuksien lisäksi, Hamilton onnistui päihittämään Schumacherin kokonaisvoittojen määrän ja kantaa nyt nimissään käsittämätöntä 98 voittoa, joista 11 tuli vuonna 2020. Schumacher voitti urallaan yhteensä 98 kertaa. Hamiltonilla ei ole aikeissa lopettaa uraansa lähitulevaisuudessa, mikä tarkoittaa, että Hamiltonin kuninkuus ei tule olemaan uhattuna aivan hetkeen.

Urheilusaavutusten lisäksi Hamilton on aktivoitunut vaikuttamaan poliittisessa keskustelussa ollessa aktiivinen Black lives matter -kampanjan puolesta puhuja. Hamilton on käyttänyt asemaansa lisätäkseen keskustelua urheilun diversiteetin ympärillä.

Hamiltonin videon välityksellä annettu voittopuhe oli lyhyt, mutta sitäkin osuvampi, hänen toivottaessa hyvää joulua ja jakaessa ajatuksiaan vuodesta 2020. Hamilton kiitti kaikkia niitä työntekijöitä, jotka ovat riskeeranneet oman elämänsä muiden eteen tänä vuonna sekä muistutti positiivisen ajattelun tärkeydestä.

Hamiltonin tämän vuoden BBC:n Vuoden urheilija -voitto ei ollut hänen ensimmäisensä, vaan hän voitti saman tunnustuksen vuonna 2014, ja jos Hamiltonin ura jatkuu samaa tahtia, se tuskin on myös hänen viimeisensä.